Christophe Soumillon breekt fabelachtig record

300 overwinningen in één jaar! Dat was het mikpunt waar Christophe Soumillon zich naar richtte toen hij begin dit jaar verklaarde het record van Pierre-Charles Boudot te willen breken. Dit weekend is hij in zijn bijna onmogelijke missie geslaagd. In Lyon La Soie brak hij het record. Hij laat hij de teller voorlopig op 302 zeges staan.

Peter Schiergen was vanuit Duitsland lange tijd recordhouder met het meeste aantal zeges die een jockey kon behalen. Vorig jaar brak de Franse Boudot dit record en zette hij dit heel scherp: 300 zeges. Dat onze landgenoot Christophe Soumillon dit record kon breken is een onwaarschijnlijk prestatie. Objectief bekeken zou hij eigenlijk moeten thuishoren in de Belgische lijst van kanshebbers voor de titel SPORTMAN VAN HET JAAR 2017. David Goffin was grandioos en ook Greg Van Avermaet kende een gigantische periode. Maar de prestatie van de 36-jarige Belg hoort in dezelfde categorie thuis: topsport op het niveau van de allergrootsten.

Niet alleen de kwantiteit was aanwezig. Ook de kwaliteit was er. De vaste jockey van de Aga Khan won immers dit jaar ook vier groep-1 zeges. Met ZARAK (Grand Prix de Saint- Cloud), SHAKEEL (Grand Prix de Paris) en VAZIRABAD (Prix du Cadran) deed hij het in zijn favoriete groen-rode Aga Khan kleuren. Met THUNDER SNOW won hij de Jean Prat voor Godolphin.

De voorbije maanden reed Soumillon in alle uithoeken van Frankrijk om zijn record zo scherp mogelijk te stellen. He is de bedoeling dat het totaal nog wat de hoogte ingaat, want tot aan de laatste week zou hij dit immense tempo willen aanhouden.

Het is de negende keer dat de in Schaarbeek geboren wereldtopper de Franse Cravache d’Or kan behalen.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply