Christophe Soumillon start in de Kentucky Derby

Op de eerste zaterdag van de maand mei wordt altijd een van de belangrijkste paardenrennen van de hele wereld betwist. De Kentucky Derby is op de renbaan van Churchill Downs in Louisville de ultieme koers in de Verenigde Staten. Een prijzenpot van 2.000.000 dollar, 2000m, afgerond 170.000 toeschouwers, het vormen de ingrediënten van wat de Amerikanen ‘the two most exciting minutes in sport’ noemen. De start is voorzien om 0u.46, Belgische tijd. De Kentucky Derby heeft net zoals elk jaar 20 deelnemers aan de start, maar opmerkelijk is de deelname van de Belgische topjockey Christophe Soumillon. Hij neemt plaats in het zadel van THUNDER SNOW, die de kleuren van Godolphin verdedigt. Het is uiteraard een enorme eer als jockey om de kleuren van de trots uit Dubai te dragen. Het is al vele jaren een droom van Sjeik Mohammed om ‘the Run fort he Roses’ eens te winnen, maar dichter dan een vierde plek met Frosted in 2015 kwam hij niet. Thunder Snow is de achtste deelnemer die Godolphin aan de start brengt in de eerste, maar belangrijkste reeks van de Amerikaanse Triple Crown. Thunder Snow kon eerder al de 2000 Guineas en de Derby in de Verenigde Arabische Emiraten winnen. Vorige jaar zegevierde hij in het Criterium International (groep 1) in Saint-Cloud.

Voor Christophe Soumillon is het tweede keer dat hij kan deelnemen aan de belangrijkste Amerikaanse klassieker. Twee jaar geleden werd hij achtste met Mubtahij voor de Zuid-Afrikaanse stal van Mike De Kock. Dit gebeurde in een historische editie, want winnaar American Pharoah zou een maand later voor het eerst sinds 37 jaar de Triple Crown binnen halen.

Thunder Snow wordt in Kentucky niet meteen tot de favorieten gerekend. De Amerikanen denken eerder aan ALWAYS DREAMING die de Florida Derby kon winnen of aan CLASSIC EMPIRE, de trotse winnaar van de Breeders’ Cup Juvenile (groep 1). GIRVIN, de winnaar van de Louisiana Derby is ook een naam die het onze Belgische topjockey lastig kan maken.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
5

Leave a Reply