De sterkste momenten van de Meeting d’Hiver 2016 /2017

De mooiste periode van de drafkalender is weeral voorbij. De meeting d’hiver liep van begin november tot begin maart en werd verleden weekend afgesloten met de Prix de Selection te Vincennes, gewonnen door een verrassende DISCOURS JOYEUX voor DREAMMOKO en BLACK D’AVRIL…

 

  1. BOLD EAGLE, BOLD EAGLE en BOLD EAGLE

Als we de mensen zouden vragen welk paard er bij hen opkomt als men aan de voorbije Meeting d’Hiver denkt, dan denk ik dat bijna 100% zal zeggen: BOLD EAGLE… een logische beslissing want wat hij deze winter  opnieuw heeft laten zien, is on-ge-loof-lijk:

  • Winnaar van Prix de Bourbonnais (Gr. II),
  • winnaar van de Prix de Bourgogne (Gr. II),
  • winnaar van de Prix d’Amérique (Gr. I),
  • winnaar van de Prix de France (Gr. I),
  • winnaar van de Prix de Paris (Gr. I) waardoor er eindelijk nog eens een paard erin is geslaagd om de Triple Couronne te winnen, 41 jaar (!) na Bellino II.
  • In de 5 hierboven opgenoemde races dikte hij z’n spaarpot aan met maar liefst € 918.000…
  • hij heeft nu in totaal 38 races gelopen, waarvan hij er 33 heeft gewonnen, een rapport dus van net geen 87%.

Dit zijn hallucinante cijfers en ik denk dat er vele mensen nog niet beseffen wat dit allemaal betekent. Rekening houdend dat hij nog maar 6 jaar is, kunnen we alleen maar hopen dat hij nog lang mag meedoen op het hoogste niveau want dergelijke paarden kom je heel zelden voor.

En toch……

de meest beklijvende en spannende race van deze winter, voor mij persoonlijk, is een Gr. II race die werd gelopen begin november toen een zekere TRADERS, Bold Eagle wist te verslaan in de Prix Marcel Laurent… In deze race sneuvelde toen ook het pisterecord op een afstand van 2100m – autostart toen zowel Traders als Bold Eagle een 1.10.1 lieten noteren. Een link naar deze prachtige race kunt hieronder vinden:

 

Maar we moeten eerlijk zeggen dat we van TRADERS dan nog heel weinig hebben gezien in de winter. Waarschijnlijk had hij alle troeven al op tafel gelegd in deze ene race en hij heeft hij zich nooit echt kunnen heropladen, maar het levert natuurlijk prachtige beelden op!

 

2. Moedige TIMOKO

Laten we ook de dappere, nooit opgevende krijger vernoemen… De 10-jarige TIMOKO heeft zijn laatste volledige winter achter de rug. Er werd enorm uitgekeken naar zijn 6e (!) en laatste Prix d’Amerique maar door een verkeerde tactische keuze was het een race om snel te vergeten en verliet hij door een klein achterdeurtje de scene van de Prix d’Amerique…. Enkel om dan nog eens uit te pakken in de Prix de France twee weken later met een knappe tweede plaats. Het stond vast dat TIMOKO er nog steeds staat en ondanks zijn 10 jaar liet hij vele jonkies makkelijk achter zich want wat Timoko niet ontbreekt is karakter en hart door zich telkens volledig te geven in elke race. Richard Westerink verwoordde het mooi: “”Timoko trekt de fouten recht die wij maken””. Daardoor is het denk ik heel terecht dat hij zich deze winter tot de rijkste Franse draver heeft gekroond met zijn € 4.401.098 en zo Ready Cash achter zich heeft gelaten. Hij heeft nu z’n zinnen gezet op de CRITERIUM DE VITESSE die doorgaat op 12 maart 2017 in Cagnes-sur-Mer.

 

3. Andere blikvangers

We kunnen makkelijk blijven doorpennen als het over de wereldtop gaat, maar vergeten we alleszins ook onderstaande paarden niet die zich ook in de kijker gelopen hebben de voorbije winter:

EYE OF THE STORM, het nieuwe pareltje van trainer Philippe Allaire… Deze 3-jarige hengst heeft 5 montéraces gereden, waaronder twee Gr. II semi-klassiekers en heeft ze alle 5 met heel ruime marge gewonnen. Zijn spaarpot telt al € 104.850…. Eentje om zeker in de gaten te houden in 2017.

De winnaar van de PRIX DE CORNULIER mag natuurlijk ook nog eens vermeld worden. BELLISSIMA FRANCE van de stal Abrivard, getraind en bereden door Matthieu Abrivard wist de mooiste montékoers op haar naam te schrijven, net als de 3 andere Gr. II koersen die ze deze winter ook nog liep.

AUBRION DU GERS won zijn 4 races die hij in de winter liep. De 7 jarige run van eigenaar/trainer/driver Jean-Michel Bazire won 3 Gr. III races en 1 Gr. II…

BRIAC DARK heeft misschien niet de meest spectculaire overwinningen maar blijkbaar komen de sterke jaren van deze 6 jarige hengst nu pas… Verrassend won ie de Prix de Belgique en daarmee ook zijn deelname aan de Prix d’Amerique. Daar kon hij tegen de absolute top een mooie 5e plaats behalen. In de Prix de Paris bevestigde hij nogmaals door mooi tweede te worden na de ongenaakbare Bold Eagle. Onthouden!

Ik weet dat er nog zoveel meer blikvangers waren dus als u er nog wil doorgeven, gelieve zeker te vermelden!!

 

Wat wel opvalt is dat huidige toppers vooral beginnen met de letter “B”… de huidige 6-jarigen behoren inderdaad een vingerlikkende mooie generatie: Bold Eagle, Bellissima France, Booster winner, Briac Dark, Billie de Monfort, Bellina Josselyn, Best of Jets, Bilibili, Brisac, Bird Parker, Bolero Love, Baltic Charm, Brillantissime, Beau Gamin, Black d’Avril, Bocage d’Ortige,….

 

En ik wil jullie onderstaand filmpje niet onthouden. Deze is in volle finale, bij het uitkomen van de laatste bocht gedurende de Prix de France van 12/02/2017… Toch mooi om te zien, het spontaan lachen tussen de twee grootheden Frank Nivard (Bold Eagle) en J.M. Bazire (Un Mec d’Héripré) in volle finale. Wat denken jullie waarover ze bezig zijn in deze fase??

 

 

 

 

 

 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

%d bloggers like this: