Enable bezorgt Frankie Dettori een vijfde Arc-zege

De mooiste galopren van het jaar heeft de verwachtingen absoluut ingelost. Op de hippodroom van Chantilly behaalde ENABLE een prachtige zege. Zo kon Frankie Dettori voor een vijfde keer de Qatar Prix de l’Arc de Triomphe winnen, een absoluut record!

Enable vertrok als grote favoriet. Dit was logisch na haar vier indrukwekkende groep-1 zeges waaronder de Oaks en de King George in Ascot. In de Arc de Triomphe kon ze haar status van beste volbloed van Europa bevestigen door met twee en een halve lengte voorsprong te winnen. De driejarige merrie gaf de 46-jarige Frankie Dettori een vijfde Arc-zege. De Italiaan kon eerder al winnen met Lammatarra (1995), Sakhee( 2001), Marienbard (2002) en Golden Horn (2015). Laatstgenoemde werd getraind door John Gosden die eveneens de mentor is van Enable. Deze Nathaniel (King George-winnaar 2011)- dochter behoort toe aan Prince Khalid Abdullah die, net als Dettori, voor een vijfde keer de meest hoogstaande galopren van de wereld kon winnen. Eerder konden de groen-roze-witte kleuren al winnen met Rainbow Quest( 1985), Dancing Brave (1986); Rail Link (2006) en Workforce (2010).

De tweede plaats ging naar CLOTH OF STARS die voor Godolphin en Andre Fabre zijn mooi voorjaar bevestigde. De International-winnaar ULYSSES werd uitstekend derde voor de Ierse topstayers ORDER OF ST GEORGE. BRAMETOT kon zijn prestige als Jockey Club-winnaar eer aandoen met een verdienstelijke vijfde plek. De Duitsers DSCHENGIS KHAN en IQUITOS volgden als zesde en zevende.

Voor ENABLE is deze Arc de Triomphe de bekroning van een wonderlijk seizoen waarbij ze over de klassieke afstand zowel haar generatie als de ouderen domineerde. Het is op dit moment nog niet zeker of ze volgend jaar in training blijft. Haar trainer en jockey hopen van wel. En elke galopliefhebber ook! Anderzijds heeft ze niets meer te bewijzen, tenzij volgend jaar de Australische WINX naar Europa afzakt en we het ‘ultieme duel van de koninginnen’ zouden krijgen. Dat alles is echter nog dromerige toekomstmuziek. De realiteit is echter wel dat de Arc de Triomphe zijn naam weer alle eer heeft aangedaan. De triomfators waren een grootse Enable en een grootse Dettori!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

Leave a Reply