Ruinen in de Prix d’Amérique?

Na de prachtige overwinning van AUBRION DU GERS die op waarde BOLD EAGLE heeft verslaan in de Prix d’Eté van 9 september jongstleden, staat de sociale media opnieuw vol met berichten met de vraag/opmerking dat de ruinen in de Gr. I koersen zouden toegelaten moeten worden in Frankrijk en daardoor ook in de Prix d’Amerique. Een vraag/opmerking die al meerdere malen is opgedoken de laatste jaren…

Zoals u weet is AUBRION DU GERS een ruin waardoor hij niet toegelaten is in de Gr. I koersen en waardoor hij het vaak niet kan opnemen tegen de andere toppers van de drafkoers. Slechts uitzonderlijk, zoals de Prix d’Ete, komt hij de wereldtop tegen en als hij dan nog eens zo’n koers weet te winnen, begint de bal weer te rollen.

En als men de berichten leest op de sociale media, zijn er bijna evenveel voor- als tegenstanders om de regels wat te wijzigen. De ene groep wil dat de ruinen ook kunnen meedingen in de Gr. I races. Anderen vinden het een traditie waar niets mag veranderen zodat de volbloeden, de kweek en de fokkers zelf, worden geëerd voor het harde werk.

Persoonlijk zou ik ook heel graag de beste ruinen zien lopen in de grote races. Zijn de Gr. I koersen er niet om de beste paarden ter wereld aan het werk te zien waarbij geslacht geen rol speelt? In Scandinavië doen ze het toch en ik vind het een absolute meerwaarde als ik bijvoorbeeld een AUBRION DU GERS of een ON TRACK PIRATEN aan het werk zie tegen de andere groten . Ging het niet leuk zijn om bijvoorbeeld een ROI DU LUPIN (ruim € 2.000.000 gewonnen) een PdA te zien lopen tegen een READY CASH of een RAPIDE LEBEL (net geen € 2.000.000) in de Prix de Cornulier tegen ROXANE GRIF?

Aan de andere kant kan ik ook wel akkoord gaan met het feit dat het een oude traditie is waar men niet mag aankomen. Maar kan men dan gewoon het aantal ruinen per Gr. I koers gewoon beperken tot zeg maar 3? In Frankrijk is nog niet zo lang geleden aangetoond dat er heel wat minder weddenschappen zijn dan vroeger… Doordat er minder interesse is in de sport? Zou dit dan geen meerwaarde zijn voor de sport als de top van ruinen de grote races zouden mogen betwisten?

Ik had graag de mening gehoord van de lezers, sympathisanten, liefhebbers hoe jullie hier tegenover staan.

Enkele topruinen momenteel zijn:

  • Aubrion du Gers (€ 1.320.373)
  • On Track Piraten (€1.523.221)
  • BBS Sugarlight (€ 945.618)
  • Ustinof du Vivier (€ 1.038.500)
  • Texas de l’Iton (€ 1.009.070)
  • Arlington Dream (€ 553.050)
  • Veloce du Banney (€ 746.150)
  • Uppercut de Manche (€ 1.033.240)
  • Dante Boko (€ 656.732)

en het lijstje kan makkelijk aangevuld worden….

Een klein artikel die over deze topic gaat:

http://www.paris-turf.com/actualites/jacques-chartier-les-hongres-dans-le-prix-d-amerique-oui-mais-173375

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply