Stayerscriterium keert terug aan de Gaverbeek

Op zondag 14 mei wordt op de hippodroom van Waregem voor het eerst sinds 10 jaar opnieuw het Stayerscriterium verreden. Doorheen de jaren ’80 en ’90 was het Stayerscriterium één van de blikvangers van het zomerseizoen aan de Gaverbeek. Tot en met 2007 was deze koers een onderdeel van de gekende juniklassiekers. Het Criterium der 4-jarigen en het Snelheidscriterium werden immers in dezelfde periode gelopen. Maar deze koersen staan in de meimaand terug op de Belgische kalender. Soms in een licht aangepaste vorm. Zo kunnen de vierjarigen aan de start komen op 21 mei, want dan staat de Vaderpaarden-revanche op het programma. Op 28 mei worden naar aanleiding van American Memorial Day alle koersen over 1800m verreden. Hierbij is er ook een koers voorzien zonder winsomlimiet. Dit zou dus een soort opvolger van het Snelheidscriterium kunnen worden.

Deze zondag is het echter de comeback van het Stayerscriterium. Over 3.450m komen negen deelnemers aan de start die ouderwets verdeeld zijn over drie startvakken. Grootverdieners als Rebel de Joux van Stal De Groote moeten 50m geven aan de Belgische Coktail Canthis (M. Arickx) die vanop het eerste startvak mag vertrekken. De Franse Alpha Jet Jego (Ri Depuydt) en de schitterend ingeschreven Ah Mon idylle (Gunther Loix) zijn de smaakmakers vanuit het middelste startvak.

Het Stayerscriterium is samen met de eerste reeks van het Sea Coast Gouden Gaverbeek Criterium het hoogtepunt van deze zonsdagsmeeting.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
4

Leave a Reply